10 Curiozitati ale TERREI!

1.Care sunt cele mai mari orase ale lumii?
A fost apreciat ca in jurul anului 2000, aproximativ 240 de orase vor avea peste 10 milioane locuitori. Printre cele mai populate se numara Ciudad de Mexico din Mexic, Sao Paulo di Brazilia si Tokyo din Japonia, orase ce vor avea cu siguranta peste 20 milioane locuitori.
2.Care este originea numelui Adelie? Acest tinut , situat practice sub cercul polar, isi datoreaza numele exploratorului francez Jules Dumant dUrville, care la descoperit in anul 1840, dandu-I numele sotiei sale, Adelie.

3.Care este cel mai mare continent?
Asia , avand o suprafata de 44 milioane km patrati, este totodata si cel mai populat continent, avat 3 miliarde de locuitori.

4.Cum a ajuns viata pe insule?
O parte dintre ele erau candva legate de continent iar in momentul separarii, viata era deja prezenta pe acestea.Cealalta parte s-a nascut in mijlocul marii si al oceanelor in urma unor eruptii vulcanice (vulcani acvativi) sau cutremure.Pasarile de mare au transportat seminte prinse pe penele si picioarele lor sau le-au inghitit si apoi le-au eliminat prin excremente .De asemenea, unele animale si plante au fost aduse de curenti. In acest mod, pinguinii-imperiali ar fi putut fi adusi pe insulele Galapagos de curentul Humboldt.Insectele, molustele si reptilele au ajuns pe insule purtate de crengi sau bucati de lemn plutitoare.Astfel, soparlele ar fi putut coloniza anumite insule.
5.Care este efectul Curentului Golfului(Gulf Stream)?
Acest current cald porneste din Antile si traverseaza Oceanul Atlantic , aducand apele tropicale pana in Europa.Din acest motiv, tarmul nord-vestic al Europei nu prezinta formatiuni de gheata pe durata iernii.In schimb, zona de litoral a Statelor Unite si Canadei (zona situata la aceeasi latitudine)este blocata de gheturi.

6.Ce s-ar intampla daca gheturile s-ar topi?
In cazul topirii gheturilor planetei, care contin aproximativ 25 milioane de km cubi de apa, nivelul marilor si al oceanelor ar creste cu aproximativ 60 de metri si toate orasele aflate pe tarmuri s-ar scufunda.
7.Care este cel mai rapid ghetar din lume?
Ghetarul Quarayaq, din Groenlanda , poate parcurge pe zi, intre 20 si 24 m, fiind astfel cel mai rapid ghetar din lume.Ghetarii de munte sunt mult mai lenti.

8.Care este dimensiunea celui mai mare aisberg cunoscut?
Descoperit in anul 1956, el se intinde pe o suprafata de 31 000 km patrati (echivalent cu o suprafata mai mare decat cea a Belgiei).Pe portiunea cea mai lunga masoara 330 km si aproape 300 km in partea cea mai lata.Acest aisberg s-a desprins dintr-o platforma de gheata din Antarctida.

9.In ce emisfera se gasesc cele mai multe oceane?
Marile si oceanele ocupa 89% din suprafata emisferei sudice, in timp ce uscatul ocupa numai 11%.In schimb, marile si oceanele ocupa 53% din suprafata emisferei nordice, fata de 47% cat reprezinta uscatul.

10.Care este punctual oceanic cel mai adanc al planetei?
Situat la 11 034 m, Groapa Marianelor din Oceanul Pacific este cel mai adanc punct oceanic.O bila din otel cu o masa de 1 kg aruncata in apa deasupra acestui punct face mai mult de o ora pentru a ajunge la fund.Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

(insereaza codul din stanga)
Weblog

Toate drepturile rezervate Weblog.ro

X